Gratis verzending vanaf £80!
(met uitzondering van grote of zware artikelen of artikelen buiten onze bezorgzone)

Vechtsporten: terugkeren naar training en competitie na een lange periode van inactiviteit

Om de een of andere reden kan elke vechtsporter een pauze inlassen in zijn of haar sport. Of het nu is om weer op krachten te komen of om meer tijd te besteden aan andere activiteiten, het is een pauze die onmiskenbaar voelbaar is. Dit is vooral het geval als je na een lange periode terugkeert naar wedstrijden of training. Hier zijn een paar tips en trucs om je weer op gang te helpen.

Een volledig medisch onderzoek

Bijna vanzelfsprekend bepaalt deze fase vooral je vermogen om je favoriete vechtkunst te blijven beoefenen. Het wordt meestal gesanctioneerd door een medische verklaring of een certificaat van geschiktheid voor sport waarin je fysieke en mentale conditie wordt samengevat. Dit laatste kan nodig zijn als je van plan bent je clubactiviteiten te hervatten.

Meer specifiek heb je de optie om een huisarts of een sportarts te raadplegen. Hij zal je voorgeschiedenis onderzoeken, zoals je sportgewoonten, je nieuwe levensstijl, enz. Dit wordt gevolgd door een aantal tests om de hartslag, bloeddruk, cholesterolwaarden, spierflexibiliteit, enz. te controleren.

Een evolutionaire benadering

Het belangrijkste is om de vechtsporttraining geleidelijk te hervatten. Om het duidelijk te stellen: je moet terug naar de basis om je hersenen weer aan het werk te krijgen zonder ze te overhaasten. Herhaal de kata’s om het spierherstel te optimaliseren, maar ook om spierpijn en contracturen te beperken. Vermenigvuldig je trainingssessies met opwarmsessies aan het begin en stretchsessies aan het einde.

Je fysieke voorbereiding richten

Je fysieke voorbereiding aanpassen houdt in dat je overschakelt van conventionele oefeningen naar meer aangepaste oefeningen. Voor vechtsporten met een kimono, bijvoorbeeld, kun je tijdens je training specifieke oefeningen doen zodat je greep identiek is aan die op een kimono. Een eenvoudig kimonojasje (judogi) is voldoende.

Voor vechtsporten die meer flexibiliteit vereisen, kun je gemakkelijk weer in vorm komen met elastieken.

Terug naar een gezond dieet

Zodra je de training hebt hervat, moet je ook je dieet aanpassen. Zoals bij elke fysieke activiteit is dit een essentieel criterium voor het hervatten van vechtsportcompetities. Omdat je voor training kracht nodig hebt, moet je gezond eten, maar je moet ook eiwitrijk eten. Dit betekent een uitgebalanceerd sportdieet.

Bovendien moet je de voedingsmiddelen die je eet variëren om je dieet in balans te brengen en verschillende energiebronnen te verkrijgen. Vergeet niet om altijd gehydrateerd te blijven om je lichaam normaal te laten functioneren tijdens lichamelijke activiteit.

Judotraining hervat

Begin geleidelijk met sparringsessies

Om goed te acclimatiseren past het lichaam zich aan bepaalde fysieke beperkingen aan die het tijdens de training worden opgelegd. Maar als deze routine wordt verstoord, valt hij snel uit de gratie. Dus, wat je vechtkunst ook is (karate, aikido, judo, jiu jitsu, kendo, iaido, muay thai, taekwondo…), de sparringsfases zullen je lichaam vrijwel vreemd zijn na een periode van inactiviteit.

Als je klaar bent om je vechtsporttraining te hervatten, moet je je ervan bewust zijn dat je sparringsfases in het begin ongetwijfeld pijnlijker zullen zijn. Meer dan wanneer je regelmatig oefende (met veel sparringen met regelmatige tussenpozen)! We raden je daarom aan om het aantal sparringsfases tijdens de eerste paar weken van je trainingshervatting te verminderen. Verminder ze, maar maak ze ook progressief.

We raden je ook aan om jezelf uit te rusten met zoveel mogelijk vechtsportbescherming om te voorkomen dat je jezelf vanaf het begin bezeert.

Luister naar je lichaam en wees geduldig

Dit advies geldt niet alleen voor je eerste trainingssessies, maar ook als je weer vechtsportcompetitie wilt gaan spelen. Houd dit altijd in gedachten! Bovendien :

  • ga niet meteen terug naar de “traditionele” training,
  • ga niet door met uw inspanningen als u gewond bent of ernstige pijn hebt.

Deze paar signalen zullen je helpen ernstig letsel te voorkomen wanneer je je sport hervat. Tussen het sluiten van compromissen en het risico lopen om weer weg te blijven van de tatami’s of de ringen, lijkt de keuze vrij duidelijk.

Voor jezelf zorgen na elke inspanning

Je lichaam is niet volledig gewend aan zware lichamelijke inspanning. Je moet het verzorgen en een handje helpen om snel te herstellen. Trakteer jezelf na elke training of wedstrijd op een massage om van pijntjes en kwaaltjes af te komen. Deze kunnen ontstaan wanneer de gifstoffen die je lichaam afgeeft na lichamelijke inspanning niet worden afgevoerd.

De rol van modellering of sportmassage zal daarom zijn om deze gifstoffen uit de bloedvaten te verwijderen, maar dat niet alleen. Het helpt je ook om je spieren te ontspannen en te versterken. De voordelen van massage helpen ook het risico op blessures te verminderen.

Wat is reathletisatie?

Re-athletisatie is een proces dat plaatsvindt als voorbereiding op het hervatten van een sportactiviteit na een periode van niet-training. Deze term, die al enige tijd erg in zwang is, komt voort uit de observatie dat veel mensen niet in staat zijn om hun oorspronkelijke fysieke vermogens terug te krijgen.

Aanvankelijk was reathletisatie voorbehouden aan topsporters die hun fysieke activiteit na een blessure wilden hervatten, maar geleidelijk aan is het aangepast aan elke hervatting voorafgaand aan een sportactiviteit.

Zijn je doelstellingen duidelijk gedefinieerd? Of weet je nog steeds niet hoe je je vechtkunst weer kunt oppakken na een lange periode van inactiviteit? We raden je aan professionele begeleiding en ondersteuning te zoeken.

Nieuwsbrief

Ontdek onze aanbiedingen en acties
voorbeeld

Sélectionner les champs à montrer
  • Image
  • SKU
  • Note
  • Prix
  • Stock
  • Disponibilité
  • Ajouter au panier
  • Informations
  • Description
  • Taille
  • Dimensions
  • Informations additionnelles
Cliquer à l'extérieur pour cacher le tableau comparatif.
Comparer