Gratis verzending vanaf £80!
(met uitzondering van grote of zware artikelen of artikelen buiten onze bezorgzone)

Hoe kies je jouw karatestijl uit de verschillende scholen?

School en stijl van karate

Karate komt oorspronkelijk uit Japan en is een van de populairste vechtsporten ter wereld. In de loop der jaren hebben verschillende leraren hun kennis in de discipline gebracht, waardoor veel verschillende stijlen karate zijn ontstaan. Met zo’n ruime keuze wordt het kiezen van een karateschool een echte uitdaging voor iedereen die karate wil gaan doen.

Naast affiniteitskwesties in termen van ‘stijl’ is het ook essentieel om de juiste uitrusting en uitrusting te hebben. Daisho biedt een breed scala aan beschermingen, apparatuur… om je op weg te helpen.

Een terugblik op de geschiedenis van Karate-do

Karate of karate-do heeft altijd bekend gestaan als een Japanse discipline. De echte oorsprong ligt echter in een oud onafhankelijk koninkrijk genaamd het Koninkrijk Ryūkyū. In de 19e eeuw werd het veroverd door Japan.

Karate ontwikkelde zich op het eiland Okinawa en haalde zijn inspiratie uit verschillende disciplines zoals het witte kraanvogelboksen. In die tijd beschouwden de meesters deze krijgskunst als een schat die ze moesten beschermen. Ze leerden het alleen selectief.

In de 20e eeuw werd wat bekend stond als Tode of Okinawa-te karate-do. De vechtkunst werd al snel populair in de rest van de wereld. Dankzij de deelname van grote meesters als Azato Yasutsune, Anko Itosu en Kentsu Yaso kon het karate zich uitbreiden.

Deze verschillende experts zijn er geleidelijk in geslaagd om deze discipline te structureren tot verschillende types. Vandaag de dag heeft de Franstalige karatebond meer dan 13 stijlen in de categorie karate-do. Natuurlijk is deze lijst niet volledig en zijn er honderden karatestijlen.

Traditioneel karate wordt momenteel gedefinieerd als het gebruik van offensieve en defensieve technieken waarbij alle delen van het lichaam worden gebruikt. Het is niet alleen een Japanse vechtsport, maar wordt ook beschouwd als een gevechtssport. Er is geen leeftijdsgrens en de oefeningen kunnen worden aangepast voor kinderen.

De verschillende karatestijlen

In de afgelopen eeuwen zijn er verschillende stijlen karate ontstaan. Ze verschillen van elkaar op het gebied van vechtposities, slagen, martiale toepassingen, wapens, enz. Hoewel er honderden soorten karate bestaan, zijn de bekendste en meest beoefende tot op de dag van vandaag Shōtōkan, Gōjū Ryu, Wado Ryu en Shito Ryu.

De Shōtokan

Shōtokan werd door meester Gichin Funakoshi gecreëerd uit verschillende vechtsporten en is de meest beoefende vorm van karate ter wereld. Het is verdeeld in drie delen: de basis of “Kihon”, de bewegingsvormen of “Katas ” en het gevecht of “Kumite“.

Shōtokan is een karateschool die wordt gekenmerkt door lange, diepe houdingen. Deze grote stabiliteit toont kracht en macht door meer ingehouden en langzamere bewegingen.

De Gōjū Ryu

Gōjū Ryu komt oorspronkelijk uit Okinawa’s Naha-Te en werd in 1926 opgericht en benoemd door de legendarische grootmeester Chojun Miyagi. In tegenstelling tot Shōtokan wordt deze stijl van karate-do gekenmerkt door snelheid, flexibiliteit en kracht.

Daarnaast spelen ademhalingsoefeningen en spierversterking een belangrijke rol bij het beoefenen van Gōjū Ryu. De meeste technieken die beoefend worden zijn open hand, dislocaties en vrij hoge houdingen.

Wado Ryu

Deze karateschool werd opgericht door Hironori Ohtsuka, een Japanse meester die de basis van karate leerde van de stichter van de Shōtokan. Hoewel het dicht bij deze stijl ligt, verschilt het in eenvoud en flexibiliteit.

Wado Ryu geeft ook de voorkeur aan minder stijve bewegingen, hogere houdingen en meer vloeiende, opgerolde technieken.

Shito Ryu

Shito Ryu is gecreëerd door meester Kenwa Mabuni. Dit is de karatestijl met de meeste kata’s, met 60 officiële kata’s. Het wordt gekenmerkt door onophoudelijke variaties in de hoogte en breedte van de houdingen, om de aanvalslijn van de tegenstander systematisch te ontwijken.

De technieken zijn kort en opgerold, met veelvuldig gebruik van krachtige grepen en blokken. De plaatsing van de heupen is essentieel.

Stijlen en soorten karate

Hoe kies je de karateschool die bij je past?

Om een karateschool te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde criteria.

Je doelstellingen en voorkeuren

Geen enkele stijl is beter dan een andere. Je keuze moet vooral afhangen van je doelstellingen bij het beoefenen van deze discipline. Terwijl sommige scholen het spirituele aspect van de beoefening benadrukken, richten andere zich op zelfverdediging of zelfs competitie. En vergeet niet te kiezen voor een karategi (“kimono” voor karate) en geschikte trainingsuitrusting, zodat je gemakkelijker vooruitgang kunt boeken in je discipline.

Omdat de stijlen in veel opzichten verschillen, is het belangrijk om te kiezen waar je de voorkeur aan geeft. Daarom is het een goed idee om van tevoren een paar lessen bij te wonen, zodat je de verschillende bewegingen van elke karatestijl kunt observeren.

Het type cursus

De meeste variëren van beginner tot expert. Controleer voordat je je inschrijft of de school in kwestie cursussen aanbiedt die geschikt zijn voor jouw niveau. Het is ook belangrijk om meer te weten te komen over het beoordelingssysteem en de vereisten om van de ene karateband naar de andere te gaan.

De kwaliteit van het onderwijs

Een goede karatemeester moet bedachtzaam en ruimdenkend zijn en bereid om zijn technieken voortdurend te verrijken. Als je een leraar tegenkomt die een gesloten geest heeft en zich alleen concentreert op de specifieke kenmerken van de karatestijl die wordt beoefend, ga dan verder.

Het is ook vermeldenswaard dat de aanwezigheid van de leerkracht een belangrijke rol speelt in de waardering van de lessen. Als de docent je niet boeit, loop je het risico snel af te haken.

Heb je een uitrusting nodig om te beginnen met karate? Daisho is de partner van vechtsportliefhebbers. Kies uit ons brede assortiment!

Nieuwsbrief

Ontdek onze aanbiedingen en acties
voorbeeld

Sélectionner les champs à montrer
  • Image
  • SKU
  • Note
  • Prix
  • Stock
  • Disponibilité
  • Ajouter au panier
  • Informations
  • Description
  • Taille
  • Dimensions
  • Informations additionnelles
Cliquer à l'extérieur pour cacher le tableau comparatif.
Comparer