Je winkelwagen is momenteel leeg!
Boksbanden: een essentieel stuk stof!
Tijdens trainingen en wedstrijden lopen boksers het risico op handblessures. Ze zijn daarom verplicht om beschermende uitrusting te dragen, zoals bokshandschoenen en bandages.
Table des matières
Waarom boksbandjes gebruiken?
Bokshandschoenen, ook wel handbeschermers genoemd, hebben verschillende toepassingen. Door de handen te omhullen wanneer de bokser aanvalt of de slagen van de tegenstander onderschept, beschermt deze uitrusting de gewrichten, pezen en spieren van de handen en polsen. Hetzelfde geldt voor het trainen met bokszakken.
Bovendien geven boksbandages meer kracht aan de stoten doordat ze voorkomen dat kleine gewrichten bewegen. Ze helpen om de duim vast te zetten en bieden extra bescherming aan de huid op plaatsen waar herhaaldelijk klappen vallen.
Omdat boksen een sport is die het hart enorm belast, hebben boksers de neiging om veel te zweten. Deze banden zijn ontworpen om transpiratie te absorberen, waardoor de bokshandschoenen langer meegaan.
Als de verbanden goed zijn afgebonden, bieden ze een betere grip voor de handschoenen. Ze stabiliseren ook de pols.
Hoe kies je je boksverbanden?
Op zoek naar bokshandschoenen? Je zult er genoeg vinden. Dat gezegd hebbende, moet je keuze vooral afhangen van hoe jij je voelt als bokser. Er zijn drie hoofdcategorieën.
Katoenen verbanden
Heel praktisch, dit zijn de standaard verbanden die je in verschillende versies bij Daisho vindt. Ze hebben meestal een klittenbandsluiting aan het uiteinde om de band op zijn plaats te houden. Ze zijn geschikt voor regelmatig gebruik en hebben als bijkomend voordeel dat ze transpiratie goed absorberen. Daardoor slijten ze vrij langzaam.
De katoenen strips zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en lengtes, in maten voor volwassenen en junioren. Of je nu een ervaren bokser bent of een beginner, je zult geen moeite hebben om een model te vinden dat bij je past.
Dat gezegd hebbende, hoe langer de strip, hoe groter de bescherming.
Mexicaanse bendes
Mexicaanse banden, ook wel elastiek genoemd, zijn vergelijkbaar met katoenen banden. Door het ontwerp van elastische vezels zijn ze echter beweeglijker en passen ze zich beter aan de handen aan. Het enige nadeel is dat ze sneller verslijten.
Ze worden vooral aanbevolen voor korte trainingssessies, maar kunnen ook worden gebruikt voor gevechten en training.
Gaasstrips
Als je op zoek bent naar onderhandschoenen voor professioneel boksen, kies dan voor gaasstrips en kleefband van Gaffa. Deze modellen zijn bijzonder geschikt voor gevechten. De regels zijn zelfs strikt wat betreft deze bandages in officiële toernooien: alle boksers moeten dezelfde lengte en dezelfde vulling op hun handen hebben.
Omdat ze echter niet herbruikbaar zijn, zijn gaasstrips niet geschikt voor regelmatige training. Bovendien kost hun kronkelmethode tijd en moet deze door een trainer of partner worden uitgevoerd.
Tips voor het knopen van boksriemen
Je boksriemen op de juiste manier omdoen is erg belangrijk om breuken te voorkomen. Zo ingewikkeld is het allemaal niet. Je moet gewoon oefenen om de techniek onder de knie te krijgen.
Het eerste punt waar je op moet letten is de spanning van de riem. Als ze niet strak genoeg zitten, zullen de verbanden niet goed omhullen en kunnen ze losraken. Aan de andere kant, als ze te strak zitten, kunnen ze de bloedcirculatie belemmeren en oncomfortabel worden. Het behoud van de gewrichten hangt daarom af van dit evenwicht.
Een andere cruciale factor om rekening mee te houden zijn vouwen en deuken. In feite kan elke oneffenheid bij het aanmeten ongemak of zelfs pijn veroorzaken die je training verstoort. Om je hand goed te ondersteunen, moet je je pols recht houden als je je banden knoopt.
Het is ook belangrijk om de bandages bloot te stellen aan de bewegingen die je tijdens je training zult maken. Denk er dus aan om je vingers te strekken, samen te trekken en te spreiden voordat je je duim in de ring van de band steekt. Leg je hand dan met het gezicht naar beneden op de grond en begin het verband beetje bij beetje aan te spannen, afhankelijk van de gewenste spanning.
Begin met de binnenkant van de hand en rol de pols op. Maak verschillende bochten en houd de strook vlak. Natuurlijk hangt het aantal bochten dat je maakt af van de grootte van de tape.
Ga dan langs de achterkant van je hand omhoog en wikkel het verband tussen je wijsvinger en duim. Herhaal dit meerdere keren op dezelfde manier.
Ga daarna terug naar je pols aan de binnenkant van je hand en draai nog een keer. Ga in beide richtingen omhoog, zodat je duim gekruld is. Als je dat gedaan hebt, ga dan terug naar beneden naar de pols en omhoog tussen de middelvinger en wijsvinger, en dan terug naar beneden naar de achterkant van de pols. Herhaal dit met de andere vingers en eindig door je hand weer te krullen.
Maak het verband ten slotte vast met het klittenband en test de spanning door je vingers en hand te buigen. Je kunt zelfs proberen een bokszak te raken voordat je aan je workout begint.
Je onderhandschoenen onderhouden: een essentieel element
Het onderhouden van boksriemen is essentieel als je ze lang wilt houden. Voor een goede hygiëne moet je ze wassen voor het eerste gebruik en na elke trainingssessie.
Rol ze uit voordat je ze in de wasmachine stopt en sluit het klittenband om te voorkomen dat ze aan je kleding blijven haken. De wastemperatuur kan variëren tussen 30 en 40°C, afhankelijk van het materiaal van het verband.
Daarna hoef je ze niet in de droogtrommel te stoppen of te strijken. Laat ze gewoon in de open lucht drogen. Binnen een paar uur zijn ze weer klaar voor gebruik.