Gratis verzending vanaf £80!
(met uitzondering van grote of zware artikelen of artikelen buiten onze bezorgzone)

Kimono en karategi, wat zijn de verschillen?

Het Land van de Rijzende Zon zit vol rijke tradities en gebruiken. Hiertoe behoren emblematische kledingstukken zoals de kimono en karategi, maar ook de judogi, aikidogi en keikogi, die de geschiedenis en kunst van de Japanse samenleving weerspiegelen. Het verschil tussen deze twee traditionele outfits wordt vaak over het hoofd gezien, maar het bestaat wel degelijk.

Waarom halen we ze zo vaak door elkaar? In westerse landen wordt de term “kimono” vaak gebruikt als algemene term voor elk traditioneel Japans kledingstuk. Mensen die niet bekend zijn met deze cultuur hebben daarom de neiging om alles als kimono te zien. Bovendien lijkt de karategi, als afgeleide van de kimono, zowel qua vorm als design op de kimono. Verwarring is dus mogelijk. Daarom onderzoeken we vandaag het verschil tussen deze twee traditionele Japanse outfits.

De Japanse kimono

Definitie en oorsprong

De kimono, Japanse uitdrukkingen ” kiru “en mono ” is de term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de traditionele Japanse jurk die symbool staat voor schoonheid, traditie en cultuur. Het wordt gedragen door mannen, vrouwen en kinderen bij speciale gelegenheden zoals ceremonies, feesten en bruiloften.

De kimono is meer dan alleen een kledingstuk; het is een ware weerspiegeling van de Japanse culturele identiteit. Het belichaamt harmonie, respect en evenwicht. De Japanse samenleving hecht veel belang aan dit gebruik. Als je een kimono draagt, moet je de regels en etiquette kennen, zoals hoe je de kimono draagt en hoe je de kimono correct knoopt.

De oorsprong van de kimono gaat terug tot de zevende eeuw, toen Japan onder invloed stond van de Tang-dynastie. Voordat dit traditionele Japanse kledingstuk de kimono werd die we nu kennen, onderging het vele veranderingen.

Van een eenvoudig onderkleed genaamd een kosode, geïnspireerd op het Chinese model, verkenden de Japanners hun eigen stijl tijdens de Heian periode. Tegelijkertijd worden mannen- en vrouwenmodellen gedifferentieerd en wordt de kosode versierd met motieven.

Het was tijdens de Muromachi periode dat de kosode aan populariteit won. Het is nu gewoon een onderkleed dat buiten over andere lagen kleding wordt gedragen. Bovendien worden de weeftechnieken steeds beter, waardoor de patronen steeds gedetailleerder en preciezer worden. De kosode veranderde zijn naam in kimono in de 13e eeuw en evolueerde naar zijn huidige ontwerp tijdens de Edo-periode.

Concept en ontwerp

De kimono is ontworpen met bijzondere aandacht voor detail, patroon en kleur. Het is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals zijde. Ze zijn vaak versierd met complexe motieven die de natuur, landschappen of abstracte scènes voorstellen.

De patronen en kleuren van de kimono kunnen het seizoen, de leeftijd, de burgerlijke staat of andere aspecten van de identiteit weerspiegelen. De kimono wordt gedragen met een brede riem, een obi genaamd, en kan vergezeld gaan van andere traditionele accessoires zoals houten sandalen (geta) of vingerkousen (tabi).

De karatekimono: de karategi

Definitie en oorsprong

In tegenstelling tot de kimono, die voor speciale gelegenheden wordt gedragen, is de karategi hettraditionele uniform van de karateka, de beoefenaar van de vechtkunst karate. Het is een symbool van discipline, respect en toewijding aan de krijgskunst. Karategi is essentieel voor alle karateka’s en weerspiegelt hun ernst en toewijding. Het wordt gedragen tijdens trainingen, wedstrijden en demonstraties, waarbij je vrij kunt bewegen met respect voor de tradities van karate.

Geïntroduceerd door Gichin Funakoshi (beschouwd als de vader van het moderne karate in de jaren 1920), werd de keikogi, een trainingsuniform dat wordt gebruikt in andere vechtsporten zoals judo, door Funakoshi aangepast voor de beoefening van karate. In 1956 richtte Shizuo Sugiura het merk Tokaido op. Hij begon met het maken van outfits voor zijn karatevrienden. Tot nu toe was er geen officieel uniform voor deze praktijk. Karateka’s droegen judo-uniformen (judogi), pyjama’s of jute.

Dankzij de positieve feedback die hij kreeg op zijn ontwerpen, is hij doorgegaan met het perfectioneren van de stof en het verbeteren van zijn karategi voor kata, kumite en wedstrijden. Tokaido is nu een wereldstandaard en een erkend merk dat de beste uniformen, riemen en andere karateproducten levert.

Dit kledingstuk heeft, net als de kimono, in de loop der tijd veranderingen ondergaan. Om de intensieve training die karateka’s ondergaan aan te kunnen, zijn stoffen tegenwoordig resistenter geworden. Er zijn variaties in zowel stofdikte als gewicht geïntroduceerd om trainings- en wedstrijdopties te bieden.

Concept en ontwerp

Karategi is vooral ontworpen om functioneel te zijn. Het is gemaakt van katoen, een katoenmix of polyester, voor optimale sterkte en ademend vermogen. Karategi bestaat uit twee stukken: een jas en een broek. De jas is dubbel geruit en wordt vastgemaakt met een gekleurde riem die de rang en ervaring van de karateka weergeeft. De keuze van de stof, grootte en snit van de karategi kan variëren afhankelijk van de karatestijl en individuele voorkeuren.

Cultureel belang

De karategi heeft een echte symboliek en vertegenwoordigt de fundamentele waarden van karate, zoals respect, discipline en nederigheid. Het tuniek is volledig wit om zuiverheid en eenvoud te vertegenwoordigen, maar ook gelijkheid, wat aangeeft dat alle deelnemers gelijk zijn, ongeacht hun niveau of rang. Het is dus niet zomaar een kledingstuk, maar een constante herinnering aan de principes en ethiek van karate.

Punt

  • De kimono wordt gedragen voor speciale gelegenheden en ceremonies, terwijl de karategi wordt gedragen om karate te beoefenen.
  • De kimono staat voor schoonheid en traditie, terwijl de karategi symbool staat voor discipline, respect en toewijding.
  • De kimono is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals zijde, terwijl de karategi van katoen is.
  • De kimono is gekleurd en gedessineerd, terwijl de karategi wit is.
  • De kimono vertegenwoordigt de Japanse geschiedenis, kunst en esthetiek, terwijl de katategi symbool staat voor de discipline, beoefening en waarde van de Japanse vechtsport.

Zoals je ziet is er een groot verschil tussen deze twee termen, die ten onrechte worden gebruikt om de beroemde karategi, het uniform van de karateka, te beschrijven. Net als judogi, aikidogi en keikogi heeft elk traditioneel kledingstuk zijn eigen oorsprong en gebruik.

Nieuwsbrief

Ontdek onze aanbiedingen en acties
voorbeeld

Sélectionner les champs à montrer
  • Image
  • SKU
  • Note
  • Prix
  • Stock
  • Disponibilité
  • Ajouter au panier
  • Informations
  • Description
  • Taille
  • Dimensions
  • Informations additionnelles
Cliquer à l'extérieur pour cacher le tableau comparatif.
Comparer