Gratis verzending vanaf £80!
(met uitzondering van grote of zware artikelen of artikelen buiten onze bezorgzone)

Geschiedenis van Karategi: het genie van het merk Tokaido

Karategi Tokaido Karate Kimono

Het kledingstuk dat door de karateka wordt gedragen is strikt genomen geen kimono, maar een karategi of karate gi. De outfit bestaat uit een jas en een broek, bij elkaar gehouden door een riem, en moet bestand zijn tegen kata, kumite en wedstrijdoefeningen.

Maar wist je dat er een tijd vóór karategi was waarin karateka’s in veel minder gecodificeerde vormen trainden? En dat Tokaido in 1956 het eerste merk was dat begon met de massaproductie van de huidige karategi?

Voor Karategi

Toen Gichin Funagochi (1868-1957), de grondlegger van Shotokan Karate, zijn bewegingen uitvoerde aan de Shuri-kant van de Okinawa prefectuur, droeg hij geen karategi of zelfs maar een keikogi (‘trainingspak’).

Pas later, tijdens een ontmoeting met de grondlegger van het judo, Jigoro Kano, trok hij een witte keikogi en een zwarte band in judokleding aan. De eenvoudige outfit bestaat uit 3 elementen: deuwagi(double-breasted jas), de zubon (broek) en een obi (riem).

Tot die tijd oefenden karatebeoefenaars in het beste geval in hun alledaagse kleren, pyjama’s of jute, maar vaak ook met ontbloot bovenlijf of zelfs in hun ondergoed. Er was dus geen ‘officieel’ uniform voor de Weg van de Lege Hand.

De keikogi biedt al een nieuw niveau van comfort en bewegingsvrijheid, maar is nog niet specifiek ontwikkeld voor de behoeften van karateka’s die op zoek zijn naar soepele, lichte en vloeiende kleding.

Toen kwam het genie van Mr. Shizuo Sugiura, de oprichter van Tokaido, om een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van karatekleding te schrijven…

Tokaido, Karategi Meester

Tokaido Tsunami karate kimono

Eind jaren 50 was het de hoogste tijd om keikogi karate te ontwikkelen tot een karategi (‘kimono’ voor karate) die naam waardig.

Shizuo Sugiura San is een fan van vechtsporten die in de textielindustrie werkt: de kans is te goed om voorbij te laten gaan…

De toekomstige oprichter van het prestigieuze merk Tokaido begon met het knippen, bijsnijden en naaien van stukken witte stof voor zijn karatevrienden.

Zoals Boileau zegt: “Vingt fois sur le métier remettez votre ouvrage”! De eerste tests waren verre van perfect. En Sugiura is voortdurend bezig met het ongedaan maken, opnieuw doen en verfijnen, waarbij hij rekening houdt met het commentaar en de kritiek van de karateleraren die hij voorziet van voorbeelden.

En zo werd zijn hobby beetje bij beetje zijn beroep. Het karate-uniform is geboren. Sugiura San richtte Tokaido op, het eerste bedrijf dat karate-uniformen in massaproductie nam. Dankzij zijn harde werk is zijn karategi een succes. Maar hij rust niet op zijn lauweren en verbetert voortdurend zijn handgesneden en handgenaaide uniformen.

Vandaag de dag is het merk er trots op de bewaarplaats te zijn van deze expertise en zet het de traditie van op maat gemaakt vakmanschap voort in de oorspronkelijke fabriek in Nagoya.

Daarom heeft de Daisho boetiek, ontwikkeld door een toegewijde karateka, ervoor gekozen om officiële verdeler van het merk Tokaido in België te zijn. Ontdek onze vele modellen Tokaido karategi en andere kwaliteitsuitrustingen voor je karatepraktijk!

Ontdek het merk Tokaido:

Nieuwsbrief

Ontdek onze aanbiedingen en acties
voorbeeld

Sélectionner les champs à montrer
  • Image
  • SKU
  • Note
  • Prix
  • Stock
  • Disponibilité
  • Ajouter au panier
  • Informations
  • Description
  • Taille
  • Dimensions
  • Informations additionnelles
Cliquer à l'extérieur pour cacher le tableau comparatif.
Comparer